Tillbaka
I det här avsnittet är syftet att kartlägga psykiska problem som kan komma att påverka klientens livssituation. Är problemen omfattande och allvarliga? Får klienten någon hjälp och om så är fallet, fungerar hjälpen? Behöver klienten komma i kontakt med läkare eller någon annan typ av sjukvård för ytterligare utredning? För både dig som intervjuare och klienten gäller att ni ska komma ihåg att det handlar om problem som inte direkt beror på alkohol- eller narkotikamissbruk. Ibland kan både det aktuella missbruket de senaste trettio dagarna och tidigare missbruk av alkohol eller narkotika ha varit mycket intensivt. I sådana fall kan det vara svårt att avgöra om klienten har psykiska problem. Här, i den senaste versionen av ASI, har vi lagt till ett nytt svarsalternativ: att klienten har haft psykiska eller känslomässiga problem, men enbart då han eller hon varit alkohol- eller narkotikapåverkad eller abstinent.

I1a-b - Koda hur många gånger klienten har varit inlagd eller gått i öppenvårdbehandling för problem av psykisk eller känslomässig natur. Måttenheten "gånger" i frågorna är oftast en period, vanligen en omgång av mer eller mindre regelbundna besök eller dagar då klienten varit inskriven på psykiatrisk klinik. Om klienten känner till sin diagnos, skriv in den under Kommentarer.

I2 - Koda om klienten har sjuk- eller aktivitetsersättning för psykiska sjukdomar. Även ersättning för missbruk ska anges här. Skador i nervsystemet (t.ex. epilepsi) ska inte kodas här utan under "Fysisk hälsa", fråga C1.

I3 - Koda om klienten har ordinerats läkemedel för psykiska eller känslomässiga problem av en läkare. Gör det även om klienten inte har tagit medicinen enligt ordination.

I4-I11 - Dessa frågor har tre svarsalternativ:
  1. Klienten har inte upplevt det som frågan avser = 0
  2. Klienten har upplevt det som frågan avser = 1
  3. Klienten har upplevt det som frågan avser, men endast i samband med påverkan av alkohol och narkotika eller vid abstinens = 2
Tidsperioderna "Tidigare i livet" och "Senaste 30 dagarna" i frågorna I4-11 ska bedömas separat. De senaste 30 dagarna ger information om aktuella problem medan livstid avser problem i det förflutna, dvs. tiden före de senaste 30 dagarna. Vi rekommenderar att du ställer livstidsfrågan först i varje par. Till exempel:
Har du någonsin varit allvarligt deprimerad tidigare i livet?
Vare sig klienten svarar Ja eller Nej bör du fråga hur klienten har mått de senaste 30 dagarna. Till exempel:
Och på senare tid - har du varit allvarligt deprimerad under de senaste 30 dagarna?
I4-I6 - Frågorna om depression, ångest och koncentrationssvårigheter gäller längre tidsperioder, dvs. minst två veckor, inte bara en enda dag.

I4 - Koda om klienten har upplevt allvarlig nedstämdhet, hopplöshet, påtaglig brist på intresse, likgiltighet, aptitlöshet eller haft sömnstörningar, skuldkänslor, "gråtattacker" etc.

I5 - Koda om klienten har upplevt allvarlig spänning, en känsla av att vara uppjagad, oförmåga att kunna slappna av, varit orimligt oroad osv.

I6 - Koda om klienten har haft stora svårigheter att koncentrera sig, minnas eller förstå.

I7, 8, 10-11 - Problemen är tillräckligt allvarliga i sig för att de ska anges, även om de bara förekommit under en kort tid.

I7 - Koda om klienten har upplevt något, sett saker eller hört röster som inte fanns där.

I8 - Koda om klienten har haft svårt att kontrollera sin ilska och/eller att avhålla sig från våldsamt beteende.